Eksjö sjukhus

Vad har levererats: En samverkansstomme beståendes av IQB- stomsystem, stålprofiler i schakt samt fackverk till entrén.
Antal lpm IQB-balk: 2 581 lpm
Antal IQB- pelare: 40 st
Projektering stål: VSAB

Eksjö sjukhus är en utbyggnad av höglandssjukhuset i Eksjö. Den nya tillbyggnaden, hus 37, innefattar bland annat huvudentré med restaurang, operation- och intensivvårdsavdelning.

VSAB har levererat en samverkansstomme beståendes av det egenutvecklade stomsystemet IQB- stomsystem, främst bestående av samverkansbalken IQB- balk men även en del samverkanspelare, IQB- pelare. Byggnaden består till stor del även av betongpelare. I VSABs åtagande ingick även en del stål i schakt samt fackverk i den mycket tilltalande entrén. Det var främst i entrén som den stora utmaningen låg. Det fanns en del svårigheter i var krafterna från överhänget skulle kunna tas upp och att för stora deformationer skulle kunna skada betongfasaden. En del av balkarna bär även väggar och fasader för flera våningar ovan. Men dessa svårigheter löste sig fint och vi har lärt oss mycket på vägen fram till lösningarna.

Det har varit ett mycket givande projekt för VSABs del och det är alltid roligt att få vara en del i sådana här samhällsviktiga projekt.