Del 2. Historien om IQB Stomsystem

Det har nu gått ca. tre år sedan första versionens IQB balk presenterades för marknaden. Året är 2010 och den andra generationens IQB balk når marknaden. Stora förändringar och förbättringar har gjorts på balken och systemet har sedan dess fortsatt att utvecklats till att vara ett välkänt och omtyckt stomsystem inom byggsektorn. Precis som tidigare så är snabbt montage och totalekonomi i fokus.

Balken gjuts fortfarande upp och ned vänd vilket gör att du undviker problem med eventuell uttorkning uppåt i bjälklaget och där mattor och golvbeläggning riskerar släppa. IQB balken i version 2 utförande utgörs av en lådformad balk bestående av fyra huvudkomponenter. En underfläns, en överfläns och två bockade livsidor. Stomsystemets stora fördelar är att det är brandklassat mer eller mindre från leverans tack vare att det gjuts redan i fabrik och levereras som en komplett produkt till byggplats. En positiv effekt av detta är att den balk som levereras är mycket vridstyv och sällan eller aldrig behöver stämpas tillsammans med IQB pelaren. Du undviker alltså såväl kostnad som arbetstid för både gjutning och stämpning vid montage.

Den andra generationens IQB balk bygger på samma tekniska lösning, dvs. samverkan i stål och betong. Men balken har ändå fortsatt att utvecklats. IQB stomsystem har idag en omfattande standardkatalog gällande upplag och montagedetaljer och är mycket anpassat efter kunden och dess behov. Systemet kan fås i så väl svetsat som skruvat utförande.

IQB pelaren består fortsatt av ett stålrör och en homogen stålkärna och version 1 är fortfarande den som erbjuds marknaden.
Men med ytterligare 10 års erfarenhet, är IQB stomsystem nu redo för en ny familjemedlem, är du!?

Missa inte nästa del i Historien om IQB stomsystem.